aneb ZNÁTE JE? – 2.díl, vysílání 12. a 13. března 2021

Představujeme Příboráky, kteří něco dokážou nebo už dokázali.

5x ročně 28 minut premiéra, opakování 5x + červenec, srpen

 

ŘEZBÁŘI – práce se dřevem je obivuhodná a navíc krásně voní!

Řezbářů žilo a také žije v Příboře relativně hodně. V r. 2009 v příb. muzeu vystavovalo svá díla 9 místních řezbářů, nejstarší byl tehdy 98letý Antonín Jařabáč. Dva řezbáře vystavující před 12 lety dnes uvidíte a ten třetí – ten byl tehdy ještě kluk, dnes je z něho muž.

Getsemanská zahrada ve farním kostele Narození Panny Marie v Příboře  je také dílem jednoho z příborských řezbářů – pana Metoděje Berana. Ten pozvání do Magazínu nepřijal. Slíbil ale, že se potkáme na některém ze sympozií. Kousek od něj bydlí – vlastně jsme to měli jen přes cestu – další vynikající řezbář: 

Milan Žlebčík 
nás mile překvapil celou galerií dřevořezeb – obrázků, reliéfů, betlémků, ale i vodníků, umělecky ztvárněných samorostů, vodníků, sov….a to má v Příboře jen něco. Ostatní díla obdivují jeho sousedé a lidé procházející kolem jeho  chalupy na Valašsku. I jeho současné obrazy nás zaujaly.

 

Jaromír Kostelník – my mu říkáme Jarda Šaman Kostelník
je také člověk s bezbřehou fantazií. Pravidelný návštěvník betlemářských setlání v CETRATu v Příboře zná jeho veselé, barevné betlémy úzce spjaté s Příborem. Další znají jeho kouzelné loutky, postavičky!!! Je to muž, který i maluje, píše knihy, divadlení hry, pohádky, sbírá malé vojáčky i železničářské předměty.

 

Valentin Putala – v tomto případě mladší
je též talentem od přírody. Jeho vášeň pro práci se dřevem se mísí s vášní spojenou s dalšími koníčky – myslivostí, včelařením, chovatelstvím, rybářstvím – všechno to úzce souvisí s přírodou. A právě jeho řezby se nejlépe vyjímají venku – nádherné včelí úly (brtě), vodníci, lavičky….prostě se podívejte!! 

 

By Admin I