aneb ZNÁTE JE? – 1.díl, vysílání 15. a 16. ledna 2001

Představujeme Příboráky, kteří něco dokážou nebo už dokázali

 

5x ročně 28 minut premiéra, opakování 5x + červenec, srpen

 

KOVÁŘI – Kovářské řemeslo není nic lehkého a budí obdiv!

Pavel Juřena 
Pana kováře Pavla Juřenu z našeho vysílání už znáte – obdivuhodný člověk. Učit se kovářem začal před cca 57 lety! Fortel má pořád! Právě tuto mříž vloni renovoval. V létě 2020 jsme ji viděli v kovárně na vlastní oči. Vy ji uvidíte i s panem kovářem teď.  Přesouváme se tedy jako mávnutím proutku v prostoru i čase do kovárny!

 

Petr Krompolc
Kovářství je řemeslo zabývající se zpracováním železa a zřídka i jinýchkovů zpravidla zatepla, píše se v encyklopediích. A též se v nich píše, že kovář užívá různé a nejlépe všechny kovářské techniky: utínání, vytahování, rozkovávání, pěchování , ohýbání, zkrucování,  probíjení, štěpení, ale i  rovnání a hlazení nebo spojování + další + další zdobící techniky. To všechno dokáže  Petr Krompolc. K tomu má tento muž z Příbora i fantazii. Posuďte sami.

 

Christine von Habermann
Paní Christine Habermann jsme poprvé zaregistrovali asi před dvěma -třemi lety. Její jméno padlo během jedné prohlídky domu s Lucernou pod příborským náměstím. Zdobí ho totiž kovové prvky z její dílny. Představujeme ji jako kovářku, je opravdu kovářkou? Opravdu dokáže pracovat s kovem? Dokáže rozpálit pec a kout ? Pořádně prásknou kladivem do kovu? Podívejte se….

 

By Admin I