aneb ZNÁTE JE? – vysílání 19. – 21. 11. 2023. Představujeme Příboráky, kteří něco dokážou nebo už dokázali, kteří prostě něco umějí. Dnešní téma jsou VĚDCI.

Představujeme MUDr. Jakuba Sumbala, mladého lékaře, kterého v ordinaci neuvidíte, protože jeho prioritou je práce ve výzkumu, jeho prioritou je pomoci lidstvu do budoucna, zabývá se – laicky řečeno – buněčnou strukturou mléčných žláz  – jak zabránit ,nebo pozitivně ovlivnit rakovinu prsu.Pracuje ve dvou laboratořích – v Brně a v Paříži. Je ženatý, jeho žena je také vědkyně.

Představujeme M.Sc. Alžbětu Ressnerovou, mladou vědkyni, která studovala na Masarykově univerzitě experimentální biologii se zaměřením na fyziologii a imunologii, V Berlíně vystudovala molekulární medicínu na Humboldtově univerzitě. Letos se vrátila z USA z Berkley,  kde na základě Fullbrightova-Masarykova stipendia pracovala – zkoumala metodu speciální crispr v Innovative Genomics Institute.   Miluje halušky…

Oba mladí absolventi Masarykova gymnázia v Příboře nyní absolvují doktorandské studium.

Představujeme Doc. RNDr. Josefa Malíka, CSc., je to matematik, odborník na aplikovanou matematiku, dlouholetý výzkumný pracovník Ústavu geoniky v Ostravě. Počítá, modeluje – v podstatě aplikuje matematiku v technických vědách a přírodních vědách. Dokáže i bez počítačových programů spočítat náročné rovnice o několika neznámých. Miluje svou ženu, má rád kulturu a smažený sýr.

 

 

By Admin I